Kohdataan-hack

Kohdataan-hack kokosi eri alojen osaajia yhteisen haasteen ääreen innovoimaan tulevaisuuden saavutettavaa somepalvelua, jossa on helppo kohdata ihmisiä ja löytää uusia ystäviä.

Järjestimme 13.-14.01.2018 Ylellä Kohdataan-hackin, jossa etsimme ideoita ja konsepteja kehittämistyömme käynnistämiseksi. Saimme hackin yhdeksältä tiimiltä loistavia uusia ideoita ja rakennuspalikoita, joilla tehdään kaikille saavutettavampaa sometulevaisuutta. Hackissa jokainen tiimi pitchasi eli esitteli konseptinsa kolmessa minuutissa. Tutustu ideoihin!

Team Eficode: Markotti

Markotti on älykäs virtuaalinen lemmikki, jonka kanssa voi puhua ja jolla on tunteet sekä persoonallinen luonne. Virtuaalilemmikki auttaa kohtaamaan samanhenkisiä ihmisiä ja toimii virtuaalisessa kohtaamistilanteessa jäänsärkijänä.

Team Eficoden esitys (PDF-tiedosto)

Team 4: Virtuaalikylä

Virtuaalikylässä käyttäjät voivat kommunikoida muiden käyttäjien kanssa sekä osallistua paikallisten toimijoiden järjestämään toimintaan, kuten vaikkapa Marttojen videotyöpajaan. Virtuaalinen avustaja opastaa virtuaalikylän käytössä ja ohjaa kiinnostavan toiminnan äärelle sekä esittelee samoista asioista kiinnostuneita käyttäjiä toisilleen.

Virtuaalilasien avulla virtuaalikylässä voi tutustua tarkemmin erilaisiin tapahtumapaikkoihin etukäteen. Toimintaan osallistuminen verkon kautta voi jatkossa madaltaa kynnystä lähteä mukaan myös paikan päälle.

Linkki Team 4:n esitykseen (avautuu uuteen ikkunaan)

Team 8: Ravistettavat

Ratkaisussa käyttäjä ravistaa puhelintaan, jolloin sovellus muodostaa ”matchin” toisen samaan aikaan ravistaneen käyttäjän kanssa. Kumpikin ottaa itsestään selfien, josta luodaan animaatio. Yhdistetyt käyttäjät näkevät toistensa animaatiot ja voivat aloittaa keskustelun.

Team 8:n esitys (PDF-tiedosto)

Somebuddy: Ohana

Ohanassa samankaltaiset käyttäjät muodostavat heimoja, joissa on mahdollista tutustua samanhenkisiin ihmisiin. Alussa palvelu tarjoaa käyttäjälle myös oman heimon sisältä kamun, jonka kanssa voi aloittaa keskustelun heti. Kamulta on tarvittaessa myös mahdollista pyytää apua. Ohana ehdottaa käyttäjälle henkilöitä, joiden kanssa keskustelun voisi aloittaa ja antaa tarvittaessa myös vinkkejä keskustelun aloitukseen.

Somebuddy-tiimin esitys (pptx-tiedosto)

Viili

Viili-tiimin esitys (PDF-tiedosto)

Tiimi Viiskuus: Ameba

Amebassa keskusteluita käydään julkisissa ryhmissä erilaisten aiheiden ympärillä. Käyttäjä valitsee kiinnostuksen kohteita, jotka avautuvat ryhmiksi. Keskustelujen lisäksi ryhmissä on tarjolla käyttäjien luomia aiheeseen liittyviä tapahtumia, joihin on mahdollista osallistua. Heittäydy-napilla käyttäjä voi liittyä Ameban arpomaan sattumanvaraiseen keskusteluryhmään.

Viiskuus-tiimin esitys (pptx-tiedosto)

Team Tuokio: Tuokio

Tuokiossa jaetaan hetki muiden kanssa yhteisen tekemisen äärellä. Käyttäjät voivat perustaa avoimia tuokioita, joihin kuka tahansa voi liittyä, tai he voivat kutsua tiettyjä käyttäjiä mukaan tuokioonsa. Palvelu ehdottaa kutsumaan mukaan myös passiivisia käyttäjiä, jotka ovat aiemmin ilmoittaneet olevansa kiinnostuneita tuokion aiheesta. Yhteisessä tuokiossa voidaan esimerkiksi katsoa tv-ohjelmaa samaan aikaan, paikasta riippumatta ja keskustella samalla.

Team Tuokion esitys (pptx-tiedosto)

Team Kohtaus: Kohtaamo

Kohtaamossa tekoäly Aliisa yhdistää samoista asioista kiinnostuneet käyttäjät samoihin ryhmiin, jossa voidaan keskustella toisten käyttäjien kanssa. Käyttäjät voivat ehdottaa toisilleen fyysisiä kohtaamisia yhteisen tekemisen parissa. Aliisa tukee myös keskustelua ryhmässä ehdottelemalla keskustelunaiheita tai kohtaamisia käyttäjien välille.

Team Kohtauksen esitys (PDF-tiedosto)

Solinor’s 10/10: Kohdataan-app

Kohdataan-appissa interaktiivinen tekoäly K-botti tutustuu käyttäjään kyselemällä ja keskustelemalla käyttäjän kiinnostuksen kohteista. Keskustelun perusteella K-botti ehdottaa käyttäjälle ryhmiä, jotka voisivat kiinnostaa. K-botti esittelee myös käyttäjiä toisilleen, jolloin suoran keskusteluyhteyden syntymiseen kahden ihmisen välille on mahdollisimman pieni kynnys.

Solinor’s 10/10 -tiimin esitys (pptx-tiedosto)

Onnea ja kiitos kaikille tiimeille!

Kohdataan-hackin voitti Eficode-tiimi ja Markotti!

Markotti on virtuaalinen lemmikki, joka toimii tilanteessa jäänsärkijänä kuin koira reaalimaailmassa. Kun markotit tulevat toimeen keskenään, omistajat voivat alkaa keskustella. Markotteja pystyy personoimaan virtuaalisilla vaatteilla tai vaikka hankkimalla markotilleen syöksyhampaat. Markotti on myös itse keskusteleva ja älykäs lemmikki.

Tuomaristo valitsi Markotin voittoon, koska se on hauska ja sitä kautta helposti lähestyttävä. Markotilla on mahdollista yhdistää virtuaalimaailma ja todellinen maailma lisätyn todellisuuden avulla. Ratkaisu sopii hyvin kaikenikäisille, ja jos sopivaa ihmisseuraa ei juuri nyt ole tarjolla, aikaa voi viettää myös juttelemalla oman markottinsa kanssa.

Tuomariston kunniamaininnan sai Tuokio-tiimi: Tuokiossa voi jakaa hetken toisen kanssa, katsoa vaikka yhdessä etänä jalkapalloa, kun on tuokio ylimääräistä aikaa. Onnea Tuokio!

Toisen tuomariston kunniamaininnan sai Viili-tiimi: Viili helpottaa kotoa lähtemistä, yhdistää ihmiset samaan tapahtumaan ja järjestää esteettömän liikkumisen paikalle. Onnea Viili!

Iso kiitos myös kaikille muille tiimeille loistavista ideoista saavutettavamman kohtaamisen lisäämiseen!

Kohdataan-hackin voittajatiimi palkittiin 2000 eurolla, kiitos palkintosponsoreille, Eficodelle ja Solinorille!

Osaajat kohtasivat

Tapahtumaan osallistui laajasti eri alojen osaajia, opiskelijoita ja asiantuntijoita.

Tapahtumassa oli alustamassa asiantuntijoita mm. teknologian mahdollisuuksista ja tulevaisuudesta, saavutettavuudesta ja sosiaalisesta vuorovaikutuksesta.

Paikalla oli myös kattava joukko mentoreita sparraamassa ja ohjaamassa osallistujia mm. palvelumuotoilusta, saavutettavuudesta ja erityisryhmien tarpeista, sekä yleisesti hackathonista ja pitchauksesta.

Tuomariston tehtävänä oli valita viikonlopun ideoista helmet!

Alustajat

Perttu Pölönen, Founder/CEO, MusiClock

Reidar Wasenius, Puheenjohtaja, Serious Gaming Cluster Finland

Cristina Andersson, Robotmaster, Airo Island ry

Tapio Haanperä, Saavutettavuusasiantuntija, Kehitysvammaliitto

Johannes Parkkonen, Projektikoordinaattori, Suomen Mielenterveysseura

Olli Savisaari, Experience Designer, Perfektio

Mentorit

Jari Jaanto, Co-Founder, IRC-Galleria, Heimo, Ninchat

Anssi Järvinen, Luova johtaja, bloggari, kolumnisti, Somettamalla uutta kohtaamista -hankkeen ohjausryhmän jäsen

Marko Suvila, Yhdistysaktiivi, Open Knowledge Finland, MLL, Somettamalla uutta kohtaamista -hankkeen ohjausryhmän jäsen

Carl-Magnus Dumell, Palvelupäällikkö, Yle

Henri Malkki, CEO & Developer, Perfektio

Felix Lindholm, Developer, Perfektio

Jonne Airaksinen, Developer, Perfektio

Jonne Huotari, Developer & Designer, Perfektio

Olli Savisaari, Experience Designer, Perfektio

Tuomas Koskinen, Business Analyst, Perfektio

Maarit Lassander, Asiantuntija, Digitaalinen kehittäminen, Suomen Mielenterveysseura, Somettamalla uutta kohtaamista -hankkeen ohjausryhmän jäsen

Elina Marjamäki, Projektikoordinaattori, Nuorisotyöhankkeet, Suomen Mielenterveysseura

Johannes Parkkonen, Projektikoordinaattori, Eurooppalaiset yhteistyöhankkeet, Suomen Mielenterveysseura

Susanna Pietiläinen, Suunnittelija, Ikäihmiset, Suomen Mielenterveysseura

Timo Övermark, Papunet-verkkopalvelun kehittämispäälliikkö, Kehitysvammaliitto

Tapio Haanperä, Saavutettavuusasiantuntija, Kehitysvammaliitto

Tuomarit

Janica Hirvenkivi, Kokemusasiantuntija

Liisa Hänninen, Kokemusasiantuntija

Anne Saloranta, Digistrategi, YleX & Kioski

Jari Jaanto, Co-Founder, IRC-Galleria, Heimo, Ninchat

Timo Övermark, Papunet-verkkopalvelun kehittämispäälliikkö, Kehitysvammaliitto

Mukana myös

Tuija Aalto, Sosiaalisen median päällikkö, Yle

Sallamaari Muhonen, Viestintäkonsultti, hallitusammattilainen

Niina Sillanpää, Kouluttaja, Kehitysvammaliitto, Somettamalla uutta kohtaamista -hankkeen ohjausryhmän jäsen

Kaisa Kaatra, Toimittaja, Kehitysvammaliitto

Olli Enlund, kotileipuri

Keudan kuvaustiimi

Ja meidät löydät täältä!

 

Tehdään yhdessä hyvää

Tapahtuman järjesti Somettamalla uutta kohtaamista -hanke yhteistyössä Ylen, Perfektion, tapahtuman taltionnista vastanneen Keudan, sekä useiden raha- ja tuotesponsoreiden kanssa.

Iso kiitos yhteistyökumppaneille!

YLE
Perfektio
 
Eficode
 
 
 
 
 
Berrie
Jymy
Kouvolan lakritsi
Lehmus Roastery
Papunet
Kehitysvammaliitto
suomen mielenterveysseura
 

Päivitetty 7.4.2020 Etusivulle

Kuvakollaasi Kohdataan-hackin ihmisistä ja tunnelmasta.